Sunday, 29 April 2012

funfair time

Assalamualaikum

hye semua. ehh, dah berhabuk dah blog ak. haha.
hari ni just nak ngomong pasai funfair yang aku pergi with my bro and sis.
mungkin korang boleh kata "ek'eleh funfair je kot. kecohh!". haha
tapi still aku nak cite gak. blog aku kan :P al maklum lah abg aku dah habes matrikulasi, so aku hire dye jadi drebar 100% milik ak.


LOL!


angah and me


labah-labah. aku jerit kuat2 sbb bapak laju mnde ni. jerit lebih terok dari org beranak kot. haha


jaja


buaian gilerr.




okeyy ni memang gila. scary! nak muntah aku.


aku


aku and angah


haa, tu je kot. malas nak buat description pnjang2. hihi. tu jelahh.
selamat beramal little lovers!
mmuah :*



chow~





Wednesday, 25 April 2012

bersyukur

Assalamualaikum.

hyeee readers! senyum pliss. :)
alhamdulillah. aku dapat tawaran ke matrikulasi.
kat mana yaa?


|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V



kat GAMBANG, Pahang.





aku pun tak tau lah suka atau tidak. banyak pro's and con's nyee.

aku suka sebab memang pilihan pertama aku.
#alhamduliilah dapat mehh

aku suka sbb dekat je dgn rumah aku.

aku suka sebab aku boleh drive sendiri kalau 
nak gi bandar.(outing)

aku suka sebab ini lah negeri kelahiran aku.

aku suka sebab family aku boleh lawat aku selalu.


aku tak suka sebab "asal dekat sangat?'
#padahal aku jgak yang pilih. LOL

aku tak suka sebab aku ni manja n ngade sangat.
#boleh la ibu datang lawat stiap minggu bawak
biskut, keropok lekor, roti, coklat and etc selalu.

aku tak suka sebab ak tak boleh pergi merantau
jauh cari pengalaman sendiri.

aku tak suka sebab aku tak berkembang.
#asyik-asyik kat pantai timur sahaja.
haritu sekolah kat terengganu

aku tak suka sebab abang aku sekarang ni pun
matrik kat situ.
#tak best. tak leh kongsi pengalaman tempat baru 
dengan family sebab semua abg aku dah cerita kot.

--'

haishh. itulah antara sebab-sebabnya. but, one thing. aku still bersyukurr.

'boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagimu. dan boleh (pula) jadi  kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui'

herm, aku still tengah tunggu result upukalau dapat asasi yang aku tak suka, then i'll choose matrikulasi. but anyway, insyaAllah aku dpt apa yang aku nak.(upu) korang doakan aku yaa.
aminnn.okey lahh.


aku chow dulu. baju kerja abah aku tak iron lagi. ke ada sape2 kat sini yang nak tlong aku? haha.selamat malam.

daaa, selamat beramal little lovers!





*aku bukan lah manusia yang tak reti bersyukur. ramai lagi kawan2 yang lain tak dapat matrik pun. i am one of the lucky person. terima kasih Allah. <3


















Thursday, 19 April 2012

face-the-book

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuhh. <3

hye. senyum pliss. :P ingat tau, senyum tu sedekahh :) harini saje je aku nak mnulis. hermm, ade satu fakta yang menarik tentang facebook yang aku nak share. kadang-kadang aku rase betul jugak. hewhew~






"Why dont you go buy a diary, instead of posting your whole life story on Facebook?"



and




haa, korang rase betul tak? haha. semua orang meluahkan perasaan kat situ.
kalau gaduh pergi post, kalau gmbira gi post, kalau itu gi post, kalu ini pun post. hehe. tak jadi private dahh kan. seriously, its fact!
#aku pun macam tu jugak sbenarnye. bwahaha.

so, renung2 kan lah wahai liya dan rakan2 :P
chow dulu.

selamat beramal little lovers! xoxo!~


Tuesday, 17 April 2012

jodoh rahsia Allah



hurmmm, air mata ku bergelinangan tatkala aku mnonton bbrapa babak dlm cerita DI BAWAH LINDUNGAN KA'ABAH.
-filem dari Indonesia 2011-

disekanya air mata, takut adik aku tgk. tapi nak buat camne, bapak sedih citer ni. meleleh gak air mata aku bak empangan pecah. lol


"ya, ko nangis? hahaha," tanya adikku, jaja.
"tak lah. mane ade. (sambil sengih kerang busuk)," bls aku.




subhanallah, filem ni mmg bagi kesan kat aku. :"( antara bab yg pling mnyedihkan bila hamid berangkat naik kereta api utk mrantau.
zainab cuba utk mngejarnya tapi x dpt. mase mak hamid mninggal mmg power ah. sedih yg amat sih. aku rase kalau korang laki, jiwa jantan korang pun terusik tau. tak silap ari bulan, nangis jugak kot. :P
hoho~aku sedih gak time hamid diftnah and diusir dari kampung. waktu hamid cuba habiskan tawaf ketujuh pun sedih jugak. tapi hamid tak brupaya nak habeskan sebab sakit. ungkapan hamid slepas tu amat brkesan giler.
*bagi aku lah. hehe.
depan ka'abah dia cuba lafazkan cinta dan jiwanya kpd Allah. ketaqwaan hamid sngguh mngkagumkan. time zainab mninggal pun mmg tacing ahh.
tengok ni.



"jika kamu merasa tak punya siapa2, ketahuilah Allah itu lebih dari cukup  
zainab : kau pasti sedih dan mnderita sekali dibuang dari kampung ini, bgaimana caranya kau bisa mlewati semua ini, mid.

hamid: untuk mlewati badai kita harus brjalan, nab. bukan brhenti. dan utk terus brjalan hanya ada dua hal yg harus kita bawa, kyakinan dan cinta. :') 



-scene depan ka'abah-

kononnnya mreka brtemu slepas mninggal. awww~ so shuwittt <3

tersimpan hasrat tiada siapa yang mngerti,
harapan mnggunung smpai pnghujung dinanti,
dengan izin Tuhan kan bersama kapan hari pasti,
sabarlah mnanti ksabaran diuji,
aku pasrah shja kpd yang Esa,
kerna ku tahu dua dunia kita berbeda. <3


dalam filem ni brakhir dgn kmatian kdua-duanya,
HAMID dan ZAINAB.
bagi aku nilah kmatian cinta sjati. hewhew.

moh tengok trailer ni. kalau nak tgk full movie, youtube aje! 





aku syorkan korang tgk. sumpah tak kan mnyesal. seriously, it's highest recommendation.

okey, slmat beramal little lovers
and dont forget to watch this.

:*

















Monday, 16 April 2012

nyum3. sedap

Assalamualaikum.

hye peeps!

amacam hari ni? having a nice day?

hewhew. <3

hoping baik-baik shaja.



back to the topic.

today aku nak share dua satu resepi

yang i think u all should try it.

super marvelous and delicious tau.


mungkin ade yang dah tahu,

but to all yang still don't know yet.


tengok lah ni~





MILO AIS plus BISKUT OREO




and





haa, korang amek orea tu.

then, cicah dalam air milo ais and makan!

yumm3~

korang tak kan mnyesal punyer

kalau test pasti nak lagi.


hoho.

selamat mencuba

and selamat beramal.



bye little lovers! xoxo~




#movie battleship was ohsemm. 

dont forget to watch it beb!



Saturday, 14 April 2012

-kisah aku-

Assalamualaikum kawang-kawang~

hihi. hye.

harini nak update siket entri.

but i warn you, my entry's today pasal aku je.

penuh dengan gambar aku.


so, kepada sesape yg tak suke or menyampah ke, 

tak yah tengok ea. :P





pictures below aku jumpe dekat folder2 lame.

meh aku cerita siket pasal gambar2 aku ni.

ini kisah aku. check this out!



me with ibu and pakwe ak dulu. syahir <3
at: Jusco



this is my cousin. cantik kan? her name is Dayini.
at: my che tie's house

me and asma. #enjoy mase spm :D
at: pantai belakang sekolah. 

fazlin, asma, ieyda, siti, ayie, aishah and me.
at: pantai jugakk #kami budak dorm 1BB spm'11

in my room *takde kerja snap pic. :D

me, hana and aishah. ily all!
at: kem kajang, kelantan 2011

me, nana, anas and sab (my cousin)
at: rest house Temerloh #malam raya 2009

me and my friend CUEN
at: east coast mall, Kuantan 2010 
#cuen holiday kat rumah aku mase form4

aku, yati and yana
at: yati's home Kemaman
#aku and yana holiday di sana

yana and aku again at yati's home.

azwa, aku, aishah and intan di bawah.
at: my room, D2 Aspuri Semerdu

in my room again. <3

maaf, low quality. btw, this is the KP and PKP SBP 2011
i'm wearing the blue blazer at the middle.
at: UPM

me at International Youth Centre 2012

me, aqasha and my BFF yati.
at: Cameron Highlands

ain, tehah, mimiey, aku and kat bawah tu ain bella.
at: CH jugak #lawatan ASPURI 2011

jihah and me.
at: kem SPM Terengganu fasa ke-9 2011

me and amalin <3
at: kantin sebelah dewan SM Sains Dungun
#majlis graduasi ting. 5

me and my former classmate, aneq.

me, myra and ika.
at: majlis makan malam pengawas 2011, Rumbia Resort

me. #time kemas kelas habes spm. :P
at: kelas 5 Curie

me, cikgu Ramzam, cuen and norma
at: surau Semerdu #majlis sambutan hari raya 2011


me and kema #sukan tahunan 2010
at: padang Semerdu 

ima hawa and me. #awan dania tak aku?
at: padang SEMERDU 2011
#perbarisan rumah kuning, megat panji alam <3


fatin, syarifah, me and kapten azim
muka semangat. #pramugari lah katakan. :D


kema, aku, fatin, aida, solehah
bawah: kapten akid, izzat and hazim
#MSSD basketball Dungun (i <3 15)

aku, najwa, midah, aida, cheq and kapten diya.
*MSST basketball 2011 di Batas Baru






haa, kan aku ckp penuh gambar aku je.

hewhew.

okay lah. gtg sayang2 sekalian.

selamat beramal little lovers! xoxo~

.salam.





#mungkin korang pernah tengok pic ni 
kat facebook aku. haha. abaikan jee! <3




















Tuesday, 10 April 2012

-hidayah dan keimanan-

Assalamualaikum wbt


senyummm, tak perlu kata apa2. :))

hehe.

harini aku ade nak bagi tazkirah pendek sedikit.

malam2 ni hati ak tiba2 sayu.

erm,teringat pulak time aku bagi tzkirah, teguran or 

kongsi ilmu/cerita kat junior2 and batchmates dulu2. 

ade yang terima, ade yang tak. biaselah kan.


insyaAllah and perjuangan ini pun belum berakhir.

dakwah itu sudah pasti. ^^












ini adalah kisah ttg seorang lelaki yg 

bernama Muhammad Abdullah atau Smith

yg telah convert agama dari Kristian kpd Islam.

cerita ini dismpaikan oleh Mohamad A Joban,

Imam di Masjid Ar-Rahmah di Washington, USA.


Smith berasal dari Chicago dan brpindah ke Olympia

lebih kurang 17 tahun yg lalu.

dia selalu mmakai kopiah putih sejak brgelar Muslim.


pada 1996, ibunya telah jatuh sakit di Chicago.

ketika di rumah ibunya, ibunya bertanya

'adakah anda Smith?'

dia berkata 'tidak ibu, nama saya sekarang

ialah Muhammad Abdullah'

'adakah anda seorang Muslim', tanya ibunya.

dia berkata 'ya'.

ibunya mnjadi sgt marah, dan mnanyakan 

mngapa mngikuti agama pengganas dan kekerasan itu.

ibunya turut mnyatakan macam2 ttg buruknya Islam. 

Muhammad Abdullah mmahami bhawa ibunya

telah dicuci otak oleh pihak media.

jadi, selama 2 minggu dia tdk pernah brbicara

ttg Islam di rumah itu.

dia hanya mnunjukkan keislamannya mlalui

tindak tanduknya.

dia memasak, mmbersihkan rumah,

mmbawa ubat-ubatan dan mnemani ibunya sblum tidur

sperti biasa.

ringkasnya, dia mmberikan layanan yg baik

dan mngambil berat akan kbajikan ibunya.

ketika tibanya wktu berdoa, dia mminta izin

dan brdoa di sisi ibunya. 



'Smith, datang ke sini,' kata ibunya slepas 2 minggu.

'tahukah anda bhawa ktika anda masih kecil, 

ayahmu sering mmbawamu ke gereja? 

tetapi gereja itu tdk pernah mngubah hidup kamu.

bila anda remaja, anda pulang ke rumah 

dalam keadaan mabuk dan mmnggil nama sy

dalam keadaan kurang ajar.' 

'tetapi sekarang anda benar2 berubah.

anda terbang dari Olympia datang ke sini,

melintasi ribuan kilometer, smentara kakak 

dan abang anda yg tinggal di bandar ini,

hanya mngirimkan bunga dan menelefonku.

selain itu, anda selalu mmbuat saya tenang

selama 2 minggu ini. terima kasih nak.'


Muhammad Abdullah berkata:

'Ibu, ini adalah Islam.

adakah anda tahu bhawa Allah swt 

mminta saya utk mnyembah Dia dan

meminta saya utk berbuat baik kepada anda?


dan Nabi Muhammad saw brsabda, 

bahawa jika sy mnyenangkan Allah,

dan sy tidak mnyenangkan anda, saya tidak akan ke syurga.'


baginda juga pernah brsabda:

syurga berada di bawah telapak kaki ibumu.


 lalu ibunya brkata, 'Smith! apa yg harus saya lakukan

jika sy ingin mnjadi seperti anda?

'adakah anda yakin bu? ibu kata sebelum ini

bhawa ini adalah agama pngganas,' kata Smith.

ibunya berkata,' Ya, saya yakin,

kerana itu telah mngubah hidup anda.

ia juga telah mngubah peribadi dan perilaku anda.


ibunya telah meninggal dunia 3 tahun kmudian

dan Muhammad Abdullah juga mninggal 

pada 12 Mac 2008.

innalillahi wa inna ilaihi raajiuunI.



ibunya mnjadi seorang muslimah kerana 

prbuatan baik dan perilaku anaknya.


semoga Allah mnempatkan mreka dlm

kalangan mreka yg beriman dan di syurga.

aminn.




kesimpulannya, toleransi yang ditunjukkan

Islam kepada org yang mnentang keras 

atau berselisih dgnnya, mrupakan cara yang

bijak dalam usaha mngajak mereka utk

memasuki agama yg benar ini. 

ingatlah juga, prbuatan dan prcakapan

kita adalah pnentu lngkah kita

sama ada ke syurga atau neraka.

allahualam. 








insyaAllah, stakat ini saja entry kali ni.

segala yg baik dtg dripada Allah,

dan segala yg buruk dtg dripada klemahan aku sndiri.

daa~

selamat beramal little loverss! <3










#doakan aku berat badan turun. ohh, gosh!